zaterdag 29 september 2007

De voorbereidingen voor de paardenstal

De voorbereidingen voor de paardenstal zijn getroffen. Eerst is de haag gehalveerd en daarna verpoot. In de ruimte die toen ontstond is het cunet uitgegraven en gevuld met zand.
Voor de haag was het heel goed dat het de hele dag regende. Voor de overige werkzaamheden was het minder prettig.

woensdag 26 september 2007

Voorbereiding voor de inrichtingTerwijl de installateurs, timmermannen, elektriciens nog druk bezig zijn, wordt er natuurlijk ook al hard nagedacht over de afwerking van de gastenkamers. Behang, vloerbedekking, tegels, lampen. Alle kamers krijgen een eigen sfeer. Dus dat is flink puzzelen hoe alles goed bij elkaar past. Ter inspiratie hangt vast in elke kamer een collage met sfeerbeelden.

maandag 24 september 2007

Metasequoia glyptostroboides heeft het naar zijn zin


De Metasequoia glyptostroboides heeft het in de tuin van De Jonge Stee erg naar zijn zin. Mede door de koele zomer. Deze watercipres of Chinese sequoia is opmerkelijk omdat het een loofverliezende naaldboom is. Deze bijzondere boomsoort was alleen bekend als fossiel van meerdere miljoenen jaren oud, die gevonden werden over het noordelijk halfrond in Eurazie en Amerika. In 1941 werd volkomen onverwacht ontdekt dat er nog enkele levende exemplaren voorkwamen in enkele valleien in de provincie Szechuan in Midden China. Nu is de boom alleen nog te vinden in centraal China in een gesloten vallei in het Shui-Hsa-Pal-dal en in de provincie Hubei. Na de ontdekking is in 1947 zaad van Metasequoia's verzameld en in tal van arboretums uitgezaaid. De boom blijkt het in Europa en Amerika zeer goed te doen, groeit erg snel, zodat daar nu al exemplaren van meer dan 30 m hoogte en meer dan 3 m omtrek zijn te vinden.
Zoals de Latijnse naam zegt is hij verwant aan de reusachtige Sequoia's uit Californië, maar ook aan de Moerascypres uit het zuidoosten van de VS, waarmee hij overeenkomt doordat hij in de winter zijn naalden laat vallen.
De Watercypres lijkt ook veel op de Sequoia sempervirens, de Kustsequoia of Redwood, de hoogste boom op aarde. Deze blijft echter, net als de meeste naaldbomen, groen in de winter. Onze sequoia is nu zo'n 15 meter hoog en laat zijn naalden al vallen.